Trouwringen, wat kost dat nou?

 

Laten we er niet omheen draaien: Mokume trouwringen zijn zeker niet goedkoop. Maar, waar komt deze prijs eigenlijk vandaan, en waarom is het dat zeker waard?

“Krijgen we korting?” Ik denk altijd zo: korting wordt gegeven op producten waar een bedrijf vanaf wil, die in de weg liggen, bijna beginnen te schimmelen, of niet meer in de mode zijn.
Bij maatwerk is dat daardoor ook niet mogelijk, en eigenlijk ook een tikkeltje ongepast.
Een fabrieksring die door een geautomatiseerd proces geheel gemaakt wordt, is wat anders. Daarvan worden er kilo’s in diverse maten gemaakt, en afgeleverd bij de juwelier. De juwelier heeft zijn pand te betalen, zijn forse verzekeringen en beveiliging, het personeel, en wat te denken van zijn voorraad. Het moet ergens van betaald worden natuurlijk. Dat maakt dat de marge welke een juwelier hanteert op zijn inkoop fors is. En wanneer die trouwringen al een heel seizoen on-gepast in de vitrine liggen, zal de juwelier iets minder blij zijn dat hij deze heeft ingekocht, en gaan ze in de ‘sale’.
En soms gaan ze ook in de ‘sale’ als ze wél populair zijn. Ach, ik zal het misschien nooit begrijpen.

Dan het handwerk. Ik heb het idee dat mensen eerder naar een juwelier gaan, dan naar de goudsmid. Maar waarom is dat? Bij de goudsmid krijgt u er iets unieks voor terug. Iets dat speciaal naar uw wensen ontworpen en gemaakt wordt. U raakt er meer betrokken bij, waardoor het een bijzondere band oplevert met het sieraad. Wellicht denken mensen dat ze bij de juwelier voordeliger uit zijn? Meestal is dit niet zo, de goudsmid berekent zijn of haar prijzen heel anders. Heeft veel vaker geen grote A-locatie in een drukke winkelstraat. Want, alles wat uziet in een winkel, zal door iemand betaald moeten worden.

De goudsmid gaat gewoon anders te werk, neemt vaak uitgebreid de tijd om erachter te komen wat de klant wil, en wat bij hem of haar past. Maakt tekeningen, schetsen, een ander weer een levensechte 3D presentatie om van te voren een idee van het sieraad te krijgen.
Dat is dan weer iets dat bij mokume trouwringen niet zal werken, omdat daar altijd nog een groot verrassingselement inzit tot het moment dat ik ermee klaar ben, pas dan stoppen de patronen met veranderen. 


Mokume-Gane trouwringen zijn duur!

Nee, Mokume-Gane ringen zijn kostbaar, dat is een heel verschil.
Ik was achttien jaar toen ik op de opleiding (Vakschool voor Goud- en Zilversmeden te Schoonhoven) tussen de mooiste edelstenen zat te neuzen. De één nog betoverender dan de ander. Natuurlijk pikte ik degene eruit die veel meer kostten, dan ik me kon veroorloven. “Och wat duur”, verzuchtte ik. “Ze zijn kostbaar Tijmen. Er is een enorm verschil tussen iets dat duur is, en iets zeldzaams, waar mensen hard voor hebben gewerkt.” De dame had gelijk, en ik moet altijd aan haar denken, wanneer iemand iets onterecht duur noemt. Dan leg ik uit wat ze me geleerd heeft.

Momenteel kost Goud het meest, dan Palladium, Platina en Zilver. Op dit moment(20-10-2017) respectievelijk €35, €27, €26 en €0,50 per gram puur onbewerkt metaal.
Dat is best bijzonder, de koersen dansen soms zo onvoorspelbaar, wat niet altijd prettig is voor de goudsmid/juwelier.
Tijden lang betaalde men voor Platina het meest, en ik kan me nog herinneren dat Palladium jaren terug €8 per gram kostte. Nu wordt er niet met pure materialen gewerkt, (daarover wellicht in een ander artikel meer) maar niet ieder metaal is even zwaar.
Wat betekent dat een ring met exact dezelfde afmetingen in Zilver 7,5gram weegt. In 14Karaat Geelgoud 9,75gram, en in Platina liefst 14,5gram!
Behalve dat het edelmetaal kostbaarder is per gram, heb je dus ook nog eens meer nodig voor hetzelfde volume.

Voor de schitterende Mokume techniek is een flinke hoeveelheid edelmetaal nodig. Om de patronen te maken, moet de goudsmid namelijk door de andere lagen heen. Het binnenste komt naar buiten toe, en legt delen bloot, waar jij als smid een patroon wilt laten ontstaan.
Zo is het niet ongebruikelijk om tussen de 30- en 60% verlies van materiaal te hebben. Gelukkig wordt het grootste deel daarvan opgevangen, maar er dwarrelt ook een deel weg. Meegevoerd met de lucht, om zo langzaam de gang, de deurmat, de longen, huisdieren en ook het riool te voorzien van een laagje fraai edelmetaalpoeder.
Het opgevangen edelmetaal heeft, ondanks dat het vermengt is met allerlei metalen, hout, slijp- en polijstmiddelen nog zeker waarde, dus dat wordt eens in de zoveel tijd gerecycled door een gespecialiseerd bedrijf.

Dat is dus een deel van de kosten van jullie (trouw)ringen. Vooraf maak ik een tijdsinschatting(welke natuurlijk vaak onderschat wordt), welke gemiddeld uitkomt op een dag of drie á vier werk. Ja, het is een boel werk.
Het is erg belangrijk met Mokume om gefocust te zijn. Het is een bijzonder materiaal, je maakt het zelf, en moet het goed aanvoelen. Wat de grenzen en beperkingen zijn. Het gebeurt ook wel eens, dat er iets mis gaat. Dat hoort er helaas bij. Mokume is en blijft een complexe techniek, en het overkomt mij nog steeds soms. En dan begint het hele werk van voren af aan opnieuw.
Om de techniek te leren heb ik potten met afval gecreëerd. Door experimenteren, fouten maken, en dingen proberen waarvan je hoopt dat je het goed bedacht hebt.

Al met al kost de gemiddelde set mokume trouwringen zo rond de €2500,- á 2700,-

Dan ter afsluiting nog dit:

Na wat research las ik dat het gemiddelde bedrag dat Nederlanders uitgeven aan hun trouwjurk tussen de €1500 en €2500,- ligt.
De tijd dat deze jurk gedragen wordt geschat op ongeveer 0,73 dagen.

Houdt u dit in gedachten, op het moment dat u binnenstapt bij de goudsmid of juwelier, op zoek naar die ringen voor de rest van jullie leven?

 

Lees ook: Scheiding! Wat nu met mijn mooie trouwring?